A francia tarte tatin fordított karamelles almatorta, omlós vajas tészta az alapja, s lehet más gyümölcsből is készíteni. Én sütőtökkel csináltam mivel itt volt a halloween, meg a sütőtöknek most van szezonja mint tudjuk. A tv-ben láttam Stahl műsorában ezt a sütit, viszont az arányokat nem tudtam pontosan, de aztán kis keresgélés után ráakadtam a receptrE. Úgyhogy most megosztom veletek is. Édemes kipróbálni, mert nagyon finom!
Hozzávalók:
tésztához: 20 dkg finomliszt
5 dkg cukor (én nádcukrot használtam)
2 tojássárgája
1/2 kk só
10 dkg vaj (felkockázva)
3-4 ek hideg víz
feltéthez: 75-80 dkg sütőtök
10 dkg vaj
15 dkg cukor (nádcukrot használtam itt is)
vaníliarúd
mézeskalács fűszerkeverék
elkészítése:
- Egy nagyobb tálban lisztet, a cukrot, a sót és a vajat robotgéppel összedolgozzuk.
- A tojássárgákkal, és 3-4 evőkanál hideg vízzel gyorsan összegyúrjuk, nem sabad sokat döncölgetni, hamar összeáll a tészta.
- Becsomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegíthetjük 200 °C-ra. Míg a hűtőben van a tészta, elkészítjük a feltétet. A sütőtököt feldaraboljuk, meghámozzuk, majd kimérjük a 75-80 dkg-ot, amennyire szükségünk van.
- Egy sütőben is használható teflonserpenyőben felolvasztjuk a vajat.Hozzáadjuk a cukrot, majd mikor felolvadt, belerakjuk a sütőtökszeleteket is.
- Megszórjuk a mézeskalácsfűszerrel, a vaníliarúdnak kikaprjuk a magjait, magát a rudat is beledobhatjuk, és kis lángon,fedő alatt, kb 10 perc alatt puhára pároljuk.
- Ezután nagy lángon, fedő nélkül tovább főzzük kb. 15 percig, hogy a körülötte lévő vajas cukor, sűrű karamellszirup legyen.
- Hagyjuk kihűlni a karamelles sütőtököt.
- A tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk,valamivel nagyobbra, mint a serpenyőnk, majd óvatosan rárakjuk a tökre, és a tészta széleit lenyomkodjuk.
- 25 perc alatt megsütjük, kihűtjük, és egy gyors mozdulattal egy tálra fordítjuk.
pont ilyen tökös receptet kerestem!! köszi, hogy megosztottad velünk :)hétvégén én is benevezek rá! :) Puszi!
VálaszTörlésde jó, akkor hajrá, örülök ! :) puszi
Törlés