csütörtök, november 15

Butter Beer azaz VajSör !

Biztosan mindenki emlékszik, hogy a Harry Potter és barátai vajsört isznak a Három seprűben. Én már mikor először olvastam, nagyon kíváncsi lettem, hogy milyen lehet, vajon tényleg létező ital, vagy ez is csak egy amolyan kitalált valami, mint mondjuk a mindenízű drazsé... Én valami sűrűbb, édeskés, vaj ízű, alkoholos italra gondoltam. 
A múltkor képzeljétek csak mit látok Heston Blumethal műsorában?(elképesztő az a fazon, fantasztikus ételeket készít, imádom a műsorát!)Egy karácsonyi menüt készített vendégeinek, s eredeti recept alapján  vajsört főzött; kiderült, hogy ez nem J.K.Rowling tollából pattant ki, hanem létező italról van szó, méghozzá a Tudorok korából ered, s ők iszogatták előszeretettel.
Nagyon egyszerű elkészíteni, nekem baromira bejött, kimondottan téli estékre való ital, mivel olyan a fűszerezése, én felvettem a kedvencek közé a forralt bor és a krampampuli mellé.Egyik este átjöttek barátok is, megkóstolták, mindenkinek ízlett, úgyhogy szerintem bátran próbálkozzatok meg vele!Azért azt elmondom, hogy az ízére ami így elsőre eszünkbe jutott azt mondtuk, ismeretlen, de mégis van benne valami ismerős. Na hát hajrá.

Hozzávalók:

2 üveg ale sör (tesco-ban hipermarketekben lehet kapni, Bp-en kisebb boltokban is, pl nálunk a sarki boltosnál is vannak különlegesebb sörök)
3/4 tk őrölt gyömbér
1/2 tk őrölt szegfűszeg
3/4 tk őrölt szerecsendió
4 tojás (csak a sárgája kell)
10-12 dkg cukor
2 dkg vaj 

Elkészítés:


  1. A sört öntsük egy lábasba, adjuk hozzá a fűszereket, és melegítsük fel de nagyon fontos, hogy ne forrjon, mert akkor kimegy belőle az alkohol azt pedig ugye nem szeretnénk ;).
  2. Ezalatt a tojássárgákat a cukorral keverjük habosra.
  3. A sört húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a cukros tojást.
  4. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett melegítsük, míg valamivel sűrűbb nem lesz, kb 3-4 percig.
  5. Ha kész, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a vajat, majd tejhabosítóval habosítsuk fel, öntsük bögrékbe, poharakba, korsókba, aki amibe gondolja.






5 megjegyzés:

  1. Úúú,ezt én is ki fogom próbálni, elég jónak néz ki! :P Viszont mi az a krampampuli? Még soha nem hallottam róla... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia Zsófi! próbáld ki,sztem megéri! :)a krampampuli az is egy alkoholos fűszeres meleg ital, bor van benne, tea, meg valami rövid ital - rum, pálinka, whisky .. asztalt gyümölcsök. Először a Vörösmarty téren a Karácsonyi vásárban ittam, és nagyon ízlett, fejre is álltam hirtelen, abban pálinka volt.:)

      Törlés
    2. aszalt gyümölcsök félre nyomtam :D

      Törlés
  2. eddig nem mertem kipróbálni, de itt az ideje:))

    VálaszTörlés